Sporządza się je z metali szlachetnych takich jak platyna, złoto czy srebro oraz ich stopy, wykorzystuje się także m.in. metale nieżelazne, a także tytan, stal szlachetną, kości, rogi, tworzywa sztuczne, szkło, drewno, porcelanę. Do sporządzania pierścieni wykorzystuje się także kamienie szlachetne i ozdobne oraz kamienie organiczne, są one najczęściej ich głównym elementem dekoracyjnym, którego to zazwyczaj pozbawione są obrączki.
Konstrukcja pierścieni i obrączek może być prosta w formie o prostokątnej czy owalnej szynie, wykonanej z drutu bądź płaskownika. Mogą też być one odlewane i mieć konstrukcję pełną, albo ażurową. Forma złożona pierścieni zawierać może kast do osadzenia kamieni szlachetnych i ozdobnych, albo elementy filigranowe, czy też zdobienie; emalią, niello, grawerowaniem, szkliwieniem, złoceniem, srebrzeniem, albo poprzez utleniane. Praktycznie z uwagi na nieograniczoną pomysłowość twórców nie sposób jest wymienić tu wszystkie możliwe formy pierścieni i obrączek oraz sposoby ich dekoracji.
Zanim jednak przystąpi się do sporządzania obrączki czy też pierścienia należy ustalić długość szyny. Długość tą otrzymuje się ze wzoru;
l = 2 Π r + dwie grubości materiału
gdzie „l” oznacza długość paska metalu na obrączkę, a „r” to promień obrączki.
Można ją również sprawdzić mierząc obwód palca i dodając następnie do niego podwojoną grubość materiału. Do pomiaru średnicy palca wykorzystywane są także suwmiarki i obrączki miarowe. W przypadku ich braku, użyć można kawałek sznurka lub paska papieru szerokiego na 2 do 3 milimetrów i długiego na 10 cm, owijanych niezbyt mocno wokół palca. Wykonując pomiar uwzględnić trzeba to, że gotowa obrączka musi przejść przez stawy palca. Dalej zaznacza się np. długopisem oba końce pętli i dokonuje pomiaru linijką, pamiętając o dodaniu dwóch grubości materiału i zapasu na obróbkę.
Dobrą zasada jest pozostawianie trochę więcej nadmiaru materiału niż to wynika z pomiarów, gdyż szyna o większej długości łatwiej poddaje się formowaniu, a odcięty naddatek można poddać przetopieniu i wykorzystać ponownie.